Suunta muuttui sunnuntaina

Läntiset kaupunkiradat ovat muuttaneet liikennöintisuuntiaan. Kun M-, A- ja L-junat ennen ajoivat oikealla, ajavat ne nyt vasemmalla samalla tavoin kuin pääradan lähijunat. Liikennevirasto muutti kulkusuuntaa, sillä se ennakoi kehäradan liikennöinnin alkamista. Matkustajille tämä tuottaa päänvaivaa muuttuneina laitureina.

Muutosta on rummutettu kaikissa mahdollisissa kanavissa etukäteen. Liikenneviraston viesti uutisoitiin muun muassa Metrossa ja Helsingin Sanomissa, HSL käytti omat kanavansa muutoksen viestimiseen, ja VR:n Facebook-sivuilla julkaistu päivitys jaettiin kymmeniä kertoja. Kuulutusten ja laiturinäyttöjen lisäksi matkustajia opastivat oikealle laiturille laiturioppaat.

Pienen maanantaisen pikagallupin pohjalta tieto laiturimuutoksista oli tavoittanut ainakin osan matkustajista: lehtiä oli luettu ja Facebookissa päivitystä jaettu. Siitä huolimatta sunnuntaina ja maanantaiaamupäivällä matkustajia ohjanneilla junamyyjillä riitti työsarkaa.


- Tulin tänne aamulla puoli viideltä. Viiden ja kuuden välillä satoi vettä, sen jälkeen on ollut ihan mukavaa, kertoo Andrus Mustkivi, joka ohjasi matkustajia Malminkartanon aseman pohjoispäässä.


- Töitä riittää, totesivat Myyrmäen asemalla matkustajia ohjanneet Senja Rapila ja Niko Hintsala.

Malminkartano on yksi Vantaankosken radan kinkkisimmistä asemista, sillä se sijaitsee pitkässä tunnelissa, jossa laiturit reunustavat keskellä olevia raiteita. Laituria vaihtaakseen on käveltävä alikulun kautta toiselle puolelle. Aikaa kuluu, juna menee.

Kaikki eivät jaksa kiertää. Jokunen hurjapää päättää säästää aikaa, ja hypätä raiteiden ja jopa niitä erottavan aidan yli. Se ei ole erityisen viisasta. Ai miksikö ei? Vastausta voi etsiä australialaisen Metro Trainsin julkaisemasta rallatuksesta ”Dumb ways to die”. Pätee valitettavasti myös meillä Suomessa.

 

Avainsanat: