Tutustu Suomen logistiikkaa ja kuljetuksiin kattavasti

Parhaat vinkit ympäristöystävälliseen ajamiseen

On lähes mahdoton antaa vinkkejä siitä mikä yksi auto olisi kaikista ympäristöystävällisin valinta. Siinä missä sähköauto on käytön aikana vähäpäästöinen, niin etenkin niiden akkujen valmistaminen on haitaksi luonnolle. Polttomoottorin omaavista autoista taas ympäristöystävällisin valinta on kaasulla toimiva auto, joka tuo mukanaan omat haasteensa. 

Vanhat autot taas ovat luonnollisesti huono valinta ja uudemmat autot pyritään kehittämään mahdollisimman ympäristöystävälliseksi. Mitä tulisi tehdä, jos haluaa ajaa autoa, mutta sen haluaa tehdä mahdollisimman ympäristöystävällisesti? 

Valitse auto käyttötarkoituksen mukaan

Ensinnäkin auto tulisi valita oman käyttötarpeen mukaan. Ekologisin teko ei ole ostaa sähköautoa pitkille matkoille tai dieselautoa kaupunkiajoon. 

Niissä tapauksissa kun ajellaan pääsääntöisesti lyhyttä matkaa kaupungissa on järkevin hankkia pienikokoinen ja -tehoinen auto. Pidemmille ja yli 20 000 kilometriä ajaville autoilijoille järkevin valinta taas on dieselauto. 

Kun haluaa ajaa ympäristöystävällisesti, niin kulkuväline tulee valita käyttötarkoituksen mukaan. Auton valitsemisen lisäksi voit myös myötävaikuttaa ympäristöön esimerkiksi veikkaamalla suosikkilajeja verkossa sen sijaan, että ajelet kaupoille sen vuoksi.

Vinkkejä ympäristöystävälliseen ajotyyliin

Pelkkä auton valinta ei siis ole automaattinen takuu ympäristön suojelemiseksi. Oma ajotyyli vaikuttaa lähes yhtä paljon siihen kuinka paljon luontoa saastutetaan. Ekologisuuden lisäksi hyvänä lisänä seuraavien vinkkien noudattamisessa on kaiken lisäksi myös taloudelliset edut. 

Suunnittele ajoreitti

Omaa elämää on mahdoton suunnitella minuutti minuutilta, mutta hyvin usein arki on saman toistoa päivästä toiseen. Niinpä ajoreitit ja aikataulutus kannattaa suunnitella etukäteen. 

Matkaan kannattaa aina lähteä hyvissä ajoin. Ruuhkassa ohittelu ei säästä aikaa, vaan kuluttaa vain enemmän polttoainetta. Samalla aivan turhaan kuormitetaan luontoa. 

Pidemmälle matkalle lähdettäessä reitin suunnittelu kannattaa tehdä jo ennen tielle lähtöä. Apuna kannattaa käyttää reittiohjelmia ja navigaattoria. TMC-liikennetiedotteiden avulla voi helposti välttää ruuhkat ja reitit, joissa on meneillään tietöitä.

Lämmitä moottori ennen liikkeelle lähtöä

Suomen sääolosuhteet ovat haasteelliset, etenkin talvella. Kesäisin moottorin esilämmittäminen ei ole niin tärkeää, mutta talvella sen avulla voidaan huomattavasti vähentää kylmäkäyttöpäästöjä ja samalla polttoaineen kulutus saattaa laskea jopa 40 %.

Sähkön kulutuksen säästämiseksi lohkolämmitin on hyvä asentaa toimimaan ajastimen avulla. Näin voidaan välttää turhaa energiankulutusta jo ennen liikkeelle lähtöä.

  • Alle 5 asteen pakkasilla lohkolämmitin tulee käynnistää korkeintaan tunti ennen liikkeelle lähtöä
  • Alle 10 asteen pakkasilla lämmitykseen on hyvä varata noin kaksi tuntia
  • Yli 10 asteen pakkasilla autoa kannattaa tulee lämmittää enintään 3 tuntia

Muut asiat, joihin on hyvä kiinnittää huomiota

Kun ollaan päästy liikenteeseen tärkein tekijä ympäristöystävällisessä ajamisessa on kuski itse. Ajon aikana tulee välttää tarpeettomia kiihdytyksiä ja jarrutuksia sekä nopeus tulee pyrkiä pitämään mahdollisimman tasaisena. 

Omaa ekologista ajamista voi seurata polttoaineen kulutuksen mukaan. Ajotietokone kertoo automaattisesti aina sen hetkisen kulutuksen. Kun määrä pyritään pitämään mahdollisimman tasaisena, myös haitat ympäristölle olevat pienemmät.

Yhdistämällä oikean auton ekologiseen ajotyyliin ja suunnitteluun saadaan yhtälönä kaikkein ympäristöystävällisin ajaminen.