Digitalisaation raiteilla

Digitalisaatio tarkoittaa toiminnan muuttamista jopa radikaalisti toisenlaiseksi tietotekniikan avulla. Se [digitalisaatio] tulee esiin joka paikassa, kertoi Mikael Aro kesällä EK:n haastattelussa.

1. Perinteisten työtapojen haastaminen

Ennen oli paperiarkistoja. Sitten ne skannattiin digitaaliseen muotoon, tai rakennettiin sähköisiä käyttöliittymiä paperilomakkeita korvaamaan. Nyt parhaiten menestyvät ne, jotka uskaltavat kyseenalaistaa koko rakenteen uudelleen. Tämä digitalisaatioksi nimetty muutos näkyy myös infra-alalla ja VR Trackin toiminnassa esimerkiksi koneohjauksessa. Vaikka on meillä yhä tuiki tarpeellisia paperiarkistojakin.

2. Teknologioista vauhtia

Nelikopterit, konenäkö, laserkeilaus, tietomallinnus, monitorointi, simulointi, robotiikka, analytiikka ovat kaikki enemmän tai vähemmän tuttuja kehitystehtävissä työskenteleville. Osalle ne saattavat olla vielä vaikeita termejä, joihin liittyy jonkinlainen ennakkokäsitys. Teknologioissa piilee monia mahdollisuuksia, mutta myös sudenkuoppia. Kaikkea teknologiaa ei sellaisenaan ole järkevää ottaa heti käyttöön. Elämme aikaa, jolloin digitalisaation myötä uusia asioita on tavallista enemmän. On tärkeää, että nämä termit eivät jää vain pienen piirin puuhasteluksi, vaan niistä tulee yhteisiä asioita. Se vaatii aikaa ja onnistumisia.

3. Optimointia analysoimalla

Infrastruktuurista ja liikenteestä syntyy valtavasti tietoa, jota paremmin hyödyntämällä liikennettä voidaan parantaa ja monia muita toimintoja tehostaa. Nykyisin voisi sanoa kaiken analysoinnin olevan täysin mahdollista - ainoa kysymys on, mitä se maksaa ja mitä on järkevää analysoida. Analytiikan kehitys on johtanut aiemmin aikaperusteisesta kunnossapidosta kuormitusperusteiseen kunnossapitoon.

Nyt tekniikan halventuessa yhä useammalla osa-alueella myös rautateillä voidaan harkita kuntoperusteista kunnossapitoa, kun on mahdollista saada jatkuvaa tietoa rataverkolta. Sopivia huoltoajankohtia voidaan nykyisin valikoida huomioiden kaikki siitä syntyvät kustannukset ja säästöt.

4. Uber, Airbnb, Tesla…

Kahvipöydissä kuulee usein Uberin, Airbnb:n tai Teslan mainittavan esimerkkinä uudesta tavasta tehdä asioita.  Monet hyvät esimerkit käsittelevät niitä viimeisen vaiheen parhaita ratkaisuja. Meidän tulee löytää niitä askelia, joista rakentuu yhtenäinen tiekartta menestykseen. On hienoa saada olla osa jännittävää tulevaisuutta.

Kuva: ITS Finland ry

Avainsanat: Digitalisaatio