Kesän koitoksia rautateillä

Kevät alkaa olla lopuillaan, ja rautateillä valmistaudutaan ennakolta kahteen isoon kesän koitokseen. Perinteisten ratatöiden lisäksi odotettavissa on jotain hyvin poikkeuksellista – uuden rataosuuden avaaminen.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle saadaan kesällä lähijunayhteys, kun Kehärata avataan liikenteelle.

VR-konsernin operaatiokeskukselle Kehärata tuo uutta opittavaa mm. vaihtoyhteyksien seuraamisessa, kun kaukoliikenteen junalipun voi jatkossa ostaa suoraan kotiasemalta lentokentälle ja toisin päin.

Myös lähiliikenteen kalustonohjaukselle, jonka tehtävänä on seurata lähiliikenteen sujumista ja ohjata kalustoa lähteviin juniin, on tiedossa uusia haasteita ja myös mahdollisuuksia liikennehäiriötilanteiden hoitamisessa.

Liikennöintimalli ei olekaan enää Helsingistä paikkaan B ja takaisin – vaan Helsingin päärautatieasemalta puoliympyrän kautta takaisin lähtöpaikkaan.

Rataa rakennetaan ja huolletaan  

Ratatöiden osalta kesä tulee olemaan samantyyppinen kuin aikaisempinakin vuosina.

Luvassa on ennalta suunniteltuja katkoksia liikenteessä, kun Liikennevirasto huoltaa lukuisia rataosuuksia. Seinäjoen ja Oulun välille on tiedossa pidempiä katkoja, koska tällä rataosalla ei pelkästään huolleta rataa vaan rakennetaan myös uutta.

Seinäjoen ja Oulun välille rakennettava kaksoisraide lupaa kauan odotettua helpotusta radan kapasiteettiongelmiin, kun junien ei enää tarvitse väistää vastaantulijaa asemien välillä. Myös häiriötilanteiden vaikutukset muuhun liikenteeseen tulevat vähenemään merkittävästi.

Tätä parannusta odotamme innolla myös operaatiokeskuksessa. Tavoitteena on, että voimme tarjota parhaimman mahdollisen matkustuskokemuksen myös silloin, kun Mr. Murphyllä on sormensa pelissä.

Lue lisää kesän ratatöistä.

Avainsanat: