Taidetestaajien matkassa

Marianna_470_junablogi.png

Suomen Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hanke vie lähes jokaisen 8.-luokkalaisen tutustumaan taiteeseen, sen tekemiseen ja taiteilijoiden työhön. Hankkeen tavoitteena on mahdollistaa nuorille taiteen kokeminen. Saimme kunnian hypätä satapäisen kasiluokkalaisjoukon matkaan Taidetestaaja-reissulle Seinäjoelta Helsinkiin.

Seinäjoen juna-asema täyttyy aamutuimaan nopeasti nuorista taidekriitikoista valvojineen. Kahden Etelä-Pohjanmaan yläkoulun kasiluokkalaiset ovat suuntaamassa Helsinkiin, jossa odottavat ennenkokemattomat kulttuurikohteet. Sitä ennen luvassa on kuitenkin junamatka. Järjestimme matkalle taidetestaajien iloksi pientä ohjelmaa, kuten #junataide-aktivoinnin, jossa nuoret saivat kehitellä omia junassa tapahtuvia taidekuvia.

Suurimman suosion taidetestaajien keskuudessa sai kuitenkin uuden RavintoLavaunun korvapuustin testaus. Suorittamamme gallupin mukaan maistuva korvapuustimme sai erinomaiset arviot: korvapuustin suuren makutestin keskiarvo kasiluokkalaisten mukaan oli 4,2/5. Ei lainkaan hassumpaa! Voimmekin siis iloksemme todeta, että tälle porukalle korvapuusti maistui paremmin kuin hyvin.

Junassa parasta nopeus ja rentous

Taidetestaajat-hankkeessa luokat tekevät yhden vierailun lähialueellaan ja toisen pääkaupunkiseudulle tai pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. Hankkeella halutaan purkaa myytti taiteesta vaikeana lajina ja tarjota nuorille elämyksiä.

Moni Taidetestaaja-porukka matkaa kulttuurikohteisiin junalla. Pieni haastattelukierros osoitti, että Etelä-Pohjanmaalaiset kasiluokkalaiset ovat varsin kokeneita junan käyttäjiä. Raiteita pitkin suunnataan muun muassa sukulaisten ja tuttavien luo. Helsinki on monelle jo entuudestaan tuttu junailukohde.

Parasta junamatkailussa taidetestaajien mukaan on se, että juna ei heilu ja se on nopea matkustusmuoto. Myös vapaus valita tekeminen matkan aikana keräsi kiitosta. Tällä matkalla moni valitsi kavereiden kanssa hengailun ja musiikin kuuntelun. 

 

Kiitos mahtavalle Taidetestaaja-jengille vauhdikkaasta junamatkasta! Toivottavasti törmätään raiteilla uudestaan.

Olemme mukana yhteensä kolme vuotta kestävässä Taidetestaajat-hankkeessa kuljettamassa koululaisia erilaisiin kulttuurikohteisiin ympäri Suomen. Ensimmäisen vuoden aikana junissa on nähty lähes 30 000 nuorta. Juna- ja lentokuljetusten matkajärjestelyistä vastaa yhteistyökumppanimme CWT Finland Oy.

Lisätietoja Taidetestaajat-hankkeesta:
www.taidetestaajat.fi

Makuelämyksiä raiteilla

Tapsa_junablogi_480.jpg

Samalla kun ravintolavaunumme kokevat muodonmuutoksen, uudet tuulet puhaltavat myös tuotevalikoimassa. RavintoLavaunujen soppakauhaa hämmentää tammikuussa Avecralla aloittanut ravintola-alan konkari Tapio ”Chef Tapsa” Kyllönen, joka vastaa kotimaan junien, Avecran rautatieaseman ravintoloiden ja Allegron ruokatuotteiden kehittämisestä sekä reseptien laatimisesta.

Tapsa, millaisia makuelämyksiä pääsemme kokemaan ravintolavaunuissa?
”Asiakkaamme pääsevät nauttimaan tuoreista mauista ja laadukkaista raaka-aineista.
RavintoLavaunun tarjonnassa haluan korostaa tuotteen alkuperää ja laatua sekä tehdä yhteistyötä pienten kotimaisten toimijoiden kanssa. Esimerkiksi suosituimmassa annoksessamme lihapullissa perunat tulevat pohjanmaalaiselta viljelijältä.

Uuden menuumme mustikkapiiras on käsityönä tehty helsinkiläinen konditoriatuote, joka on näppärä kuljettaa vaikka omalle paikalle. Freesit salaatit puolestaan tarjoavat kevyempiä makuelämyksiä tuttujen klassikoiden rinnalla.”

Miten kuvailisit tuotekehitystyötä?
”Haluan haastaa itseäni ja tehdä tuotekehitystä niin kauan, että tuotteeseen ollaan aidosti tyytyväisiä. Tavoitteena on luoda elämyksiä ja varmistaa ravintolatasoinen makumaailma mahdollisimman monelle asiakkaalle.”

Mikä sinua inspiroi?
”Kaikenlainen uuden kokeileminen tuotteita ja raaka-aineita väheksymättä. Pyrin käyttämään sesongin raaka-aineita ja tuotteita pitäen ne mahdollisimman laadukkaana aina asiakkaan lautasella saakka. Onnistumisen tunteita saan silloin, kun olemme onnistuneet yllättämään asiakkaan ja ylittämään odotukset.”

Miten haluaisit kehittää ravintolavaunujen tarjontaa tulevaisuudessa?
”Pyrkimyksenä on, että tulevaisuudessa kaikki ravintolavaunun annokset ovat juuri meitä ja asiakkaitamme varten suunniteltu ja valmistettu. Sesonkiajattelu näkyy entistä enemmän ja tuotteita kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa.”

 

Tapsan voi bongata kesällä junan keittiöstä. Lisäksi Tapsaa voi seurata Instagramissa ja Twitterissä @cheftapsa.

1